האם הילדים שלכם יקבלו בתעודה הערה שכתבה בינה מלאכותית?
אז חנוכה מאחורינו, ט"ו בשבט בדרך ובקרוב כמעט שני מיליון תלמידים מכיתה א ועד י"ב יקבלו את תעודת המחצית. כמעט מאתיים אלף מורים כבר עומלים, או יתחילו לעמול בקרוב, על הזנת הנתונים לקראת חלוקת התעודות, רגע שהוא, נרצה או לא, רגע שיא של מערכת החינוך.
בחצי השנה האחרונה יצא לי לבקר בכמה וכמה חדרי מורים. כשאנחנו חושבים יחד על שימושים אפשריים ל-AI בחינוך הרעיון של להשתמש במודל שפה כדי לכתוב הערות אישיות לתעודה עולה תמיד כאחד הרעיונות הראשונים.
באופן אישי, הרעיון הזה ספציפית מעורר בי אי נחת, ואפילו כתבתי עליו את אחד הפוסטים הראשונים בבלוג. כשאני מנחה מורים אני מנסה לעודד אותם לחשוב באילו אופנים כלי AI יכולים להקל עלינו במשימות שגרתיות/בירוקרטיות שלא נתפסות כמהות העבודה החינוכית, או לחילופין איך הם יכולים לאפשר לנו להעמיק, לגוון ולהשתפר במשימות שאנחנו כן תופסים כלב העבודה שלנו.
במקרה של הערות לתעודה, אני לא בטוח שהשימוש עומד בקריטריון שלי. זו לחלוטין משימה שהיא חינוכית ומהותית, ואני לא משוכנע ששימוש בבוט שיחולל לנו את ההערות יעזור לנו להיות עמוקים ומדויקים יותר במשימה (הלוואי שאני טועה, אבל לתחושתי יותר סביר שאנחנו נמצא בתעודות השנה הערות אישיות שמכילות גם - "הנה ההערה שביקשת לתלמיד יוסי שנוהג להפריע הרבה בשיעור" או "אני רק מודל שפה מבוסס AI…")
מי שרוצה להתעמק בטיעוני בעד ונגד מוזמן לחזור לפוסט הקודם שלי. הפעם רציתי דווקא לקחת את הדוגמא הזו כדי להראות עד כמה אנחנו לא מוכנים עדיין להטמעה של AI במערכת החינוך, ועד כמה אין לנו עדיין את התשתית לנהל דיון חינוכי ערכי מקדם בנושא הזה.
אז נניח לגבי הערות AI לתעודה -
איפה אמור להתקיים הדיון על הנושא הזה? באיזה פורום (אם בכלל) מגיעים להחלטה? האם זו אמורה להיות החלטה בית ספרית? האם המנהלת יכולה לאסור על מורים להשתמש ב-AI להערות? האם צוות שכבה או מחנכת כיתה יכולים להחליט שדווקא אצלם כולם מחויבים להשתמש ב-AI כדי לשמור על רמה אחידה?
האם לתלמידים והורים יש קול בדיון הזה? האם הם יכולים להחליט שלא מתאים להם לקבל הערה שכתובה על ידי AI?
בהנחה שיהיה קשה מאוד לעצור ולמנוע ממורים להשתמש בזה - איך תיראה התעודה בעוד כמה שנים? מה תהיה המשמעות שלה? כשאני הייתי תלמיד לא היו הערות מילוליות בכתיבה חופשית. היה ציון מספרי והיגד מילולי יבש בסגנון "כמעט טוב מאוד". הרעיון בתעודה המודרנית יותר הוא לתת לילד תחושה שבאמת רואים אותו, ושהוא לא רק מספר או היגד מבנק. האם תעודה שמלאה בהערות מפרגנות ומנוסחות היטב שכתב chat-gpt משיגה את האפקט הזה?
אני לא יודע. אין לי תשובות טובות לכמעט אף אחת מהשאלות האלה. אבל מה שלגמרי ברור לי, בתור מישהו שחי ונושם את המערכת הזו כבר כמה שנים טובות, הוא שיש כאן שאלות ערכיות מהותיות שנוגעות בלב העבודה החינוכית שלנו, ובמציאות בה כולנו עמוסים, מוצפים ושחוקים - קשה לי להאמין שנצליח לעצור, לקיים שיח ולתת לשאלות האלה את המקום הראוי להן. והשיחה הזו חייבת לקרות.
בעוד חמש שנים (בלי נדר, אולי שש) אנחנו המורים נסתכל אחורה ונבין שמאז שהופיעה הבינה המלאכותית היוצרת (וכל מה שעוד יגיע) כל המקצוע שלנו השתנה. השינוי, לעניות דעתי, יקרה בכל מקרה. אני חושש ממציאות שבה המבט אחורה ילווה במחשבות כמו - איך זה קרה? למה אף אחד לא שאל אותי? באיזה רגע אני בחרתי בזה?
אחת המטרות שלנו ב-בינה אנושית היא להגיע למצב שמורים יוכלו להסתכל על מסכת השינויים ולהגיד לעצמם - אני מבין איך זה קרה, מזל שבחרנו להכניס את הטכנולוגיה באופן הזה ולא באופן ההוא, מלחיץ לחשוב על כל השינויים שעוד צפויים, אבל אני בטוח שגם עליהם נוכל לדבר ולמצוא את הדרך הנכונה לעשות את זה.
קצת מהפעילות שלנו
מתוך רצון להביא את המסרים של “בינה אנושית” לכמה שיותר אנשים, התחלנו בשבועות האחרונים להשקיע יותר בנוכחות שלנו באינסטגרם ולהעלות לשם יותר תכנים מעניינים וכיפיים.
אם אתם עדיין לא עוקבים שלנו - זה הזמן להצטרף!
צרו קשר לפרטים על הרצאות וסדנאות למורים, הורים ותלמידים (או סתם להגיד היי): itamar.shahar1@gmail.com
בינה אנושית - התנועה לקידמה מעצימה / Human Intelligence
תנועה חברתית לקידום שיח ציבורי נוקב ופתוח על ההשלכות של מהפכת הבינה המלאכותית.
חשוב לנו להגיע לכמה שיותר אנשים - מוזמנים לשתף את הפוסט ולהירשם לתפוצה שלנו על מנת לקבל את כל הפוסטים ישירות למייל.